Monday, 7 October 2013

Qorin

First time dengar. So buat research. Ini yang paling mudah difahami.

Jin Qorin Si Pendamping Manusia

Siapa itu Qorin?

Qorin adalah jin yang ditugasi untuk mendampingi setiap manusia dengan tugas menggoda dan menyesatkannya. Karena itu, qorin termasuk setan dari kalangan jin.
Syaikh Ibnu Utsaimin ditanya, “Apa itu qorin?” Beliau menjawab, “Qorin adalah setan yang ditugasi untuk menyesatkan manusia dengan izin Allah. Dia bertugas memerintahkan kemungkaran dan mencegah yang ma’ruf.

I heard this from makcik urut tu. She told me yang Qorin dalam badan i ni banyak yang Qorin JAHAT. 
That's why I kena mandi bunga ++. Yang ++ tu adalah air 7 masjid. Air Yaasin. Air wangi. 
Sebelum mandi, makcik minta kami berdua berdoa bersungguh-sungguh. I berdoa sampai menangis. Mohon dengan serendah-rendahnya diri kepada Yang Maha Esa.
Selepas mandi bunga tu, I looked into the mirror and saw my face glowing. Nampak muda hehe.
Makcik kata sebab Qorin Jahat tu, I looked older. Sebab hati tak bersih. Yelah, tengok maksud Qorin itu sendiri. Memerintahkan kemungkaran. Scary dowh.
Mandi bunga ni, selain menaikkan seri, adalah untuk melihat urat mengandung. First time dengar. Kalau urat tu timbul, insya allah ada rezeki.
Banyak kali makcik kata, minta pada Allah. DIA yang MAHA Berkuasa. Makcik ni hanyalah sebagai usaha. Dengan izin Allah. Bukan makcik yang buat kamu mengandung. 
I don't know. Dengan makcik ni sangat selesa. And I really felt yang dia betul-betul ikhlas membantu.
But one thing yang dia beritahu tentang I tapi macam tak percaya je.

She told me yang I ni sangat baik hati. Er...ye ke makcik?

22 comments:

  1. The thing that was with me masa belum conceive dulu si Qarin ni jugak lah..hehe mandi bunga mmg akan naikkan seri, bagus sgt mandi bunga ni. ramai kata tahyul, tapi sbenanye bagus sbb bunga2 tu sendiri mmg ada aura seri. wangi pun wangi. bile wangi, jin taksuka. jin kan suke benda2 busuk.. im praying for ur success, moga2 solved lah problem u, n xlama lagi dpt timang baby :D

    ReplyDelete
  2. Err...Mrs ARK, rasanya saya patut mencuba kaedah rawatan begini ke? Sebab my mum dengan husband syak i cannot pregnant sebab ada 'benda' macam ni la, mak memang cakap pasal Qarin ni pada saya, dia kata dia kenal anak dia (saya la tu), dan husband pun cakap benda yang sama sebab kami selalu bergaduh time saya subur for every month. Kalau ikut diagnos doktor, dia cakap my reproduction system sangat bagus, siap emphasize perkataan 'sangat' tu..Alamak, macam dilema la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. B&C, sorry i menyampuk sini, actually i guess everyone should include perubatan islam during TTC treatment, sbb ustaz yg rawat i tu kata, salah satu punca susah pregnant plg "popular" zaman sekarang selain pemakanan kita yang tahape2, kita diganggu makhluk halus si Jinn ni. Jin (especially yg kafir) memang taknak umat Islam bertambah. Selagi ada daya diorang hapuskan umat adam, selagi itu lah diorang akan makan janin2 yang baru nak jadi. Kadang2 kite takperasan, kenape kite susah conceive, ada stengah org terlalu moden, cuba utk taknak percaya kononnya benda ni Tahyul. walhal Jinn itu memang wujud dan boleh mengganggu manusia, rosakkan manusia. Contohnye bile kite tgh TTC ni kan, of course kite akan more depressed, asyik lalai dgn research2 TTC, tu salah satu keje jin jugak, bile kite tak conceive2, kite lalai, asyik marah dgn org yg tanya soalan "cepumas" tu..bisik kat kite supaye kite cepat marah dan sbgnye. Sebab tu rawatan secara islam mmg kena include skali dlm TTC treatment, yg moden pun buat, islamic pun kena buat jugak kan ;) Ramai sbenanye yg kena cuma tak perasan. Kena tahu, salah satu makanan feveret Jin ialah "janin yang baru nak lekat".

      Delete
    2. itu la...mula2 tak perasan..then mak cakap dia yakin yang problem adalah I dari aspek paranormal ni. Husband pun dah mula perasan. Entahla, kalau yang rawatan model/jumpa doktor ni tak kesah pun nak pergi, tapi bila rawatan Islam (selalunya mak suggestkan), mesti berat hati, siap gaduh2 dengan mak. Padahal orang yang nak rawat I tu siap offer suruh I datang tapi I buat macam2 alasan.

      Delete
    3. B & C,

      Samalah juga. Bila suruh berubat dengan makcik urut ni, macam-macam alasan. Tak bincang dengan husband la, busy la. No. Phone hilang.

      Paling best jawapan, "Ma, I dah ishtikharah tapi macam takde pape pun. Berat je hati nak berubat ni".

      Masa ni memang confidentla yang perubatan dengan makcik ni macam 'mengarut'.

      Rupa-rupanya, SALAH okay. Kita kena fight. Ingat, ini NAFSU. Dan nafsu adalah bisikan SYAITAN. Kita kena lawan, kena buat perubatan, if tak berjaya then only kata Allah Lebih Mengetahui.

      I dengar dari kuliah Ustaz Amin. Tapi macam "Oooooo". Next week tu my mum paksa and the rest is history.

      Delete
  3. hi mrs ARK..thanks for sharing info psl qarin ni. my MIL pun syak hubby i de masalah ni, and benda tu makan segala sperm suami, thats y suami i punya sperm test always zero. btw, we pun always fight time i tgh subur..nak try jugak la..thanks ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shazrina.

      I don't know the details about Qarin ni. Tapi ini salah satu usaha juga kan?

      Bila buat apa-apa treatment, berdoalah banyak-banyak dan bersungguh-sungguh.

      Masa I dengan makcik urut ni, I doa I just nak sihat je. So I can conceive. Itu aje.

      Masa tu, memang kena fight negative thoughts dalam diri. Masa sakit kan, macam-macam fikir. Siapa lah yang buat aku ni, kenapalah, how lah, when lah.

      So mental and physical Memang kena strong. Support and doa from husband and family sangat membantu.

      Delete
  4. Jay.

    Really? Sebab masa search tu, takde pulak blogger cerita. So I was like 'aku sorang je ke?'

    Thanks for the doa Jay. You have a great heart sayang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah, jin yg ada dkt i tu Qarin lah...naseb dah buang..huhuhu...die dah beranak pinak dlm rahim i. Sebelum dia beranak pinak dlm rahim u pulak naseb la u cepat berubat.

      Delete
    2. Jay.

      Makcik tu kata, Qorin tu dok tendang-tendang main bola. Dah ada melekat tapi dah kena sepak, jatuh la dia.

      Tu yang dia kata I demam panas tu sebab jin tu panas, tak tahan sebab air penawar tu telah didengarkan ayat-ayat Al-Quran. So masa treatment ke-3 tu, dia willingly keluar.

      Until today, masih minum air penawar tu.

      Delete
  5. Bouncing and cherubic.

    Ini pun salah satu usaha kan?

    I was forced by my mum. Memang dia betul-betul paksa. She's never like that one.. Mum kata dia solat hajat semua so I akan buat treatment ini.

    Kalau your mum kata you should, then maybe you should. Cuma ishtikharah and solat hajat ya.

    Eh, but we solat hajat juga before jumpa tapi macam takde jawapan. But the jawapan is the first time meetup tu sangat senang. My husband was available, and I pun pasrah je. Hihi

    ReplyDelete
  6. Erk...selalu bad mood masa subur? Isk...macam lebih kurang sama je...yg perasan kan, time period kemain manja dgn hubby..tp lepas period nak BD mmg always mcm 'panas'...

    ReplyDelete
  7. Shazrina and Yani pun sama ke? Haih...so we have the same problem here...Sama macam Yani la, time period, wah bukan main tak sabar nak period habis. Yang pelik tu kan, after the waktu subur dah habis, barulah nak baik semula..Ish, I rasa nak cuba la perawatan macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh. Bila uolls discuss BD time subur, baru terperasan. I pun sama, cuma bukan 'panas' la. Cuma kadang penat time subur. Or balik lewat so penat. But before subur or after, okay je.

      Tengok bulan ni ada perubahan tak. Hihi.

      Delete
    2. Mrs Ark...Yani rasa Yani dlm stage 'subur' kot? 1-2 hari ni, tapi dah start cari gaduh dengan hubby, ni br lps gaduh2 dlm sms....macam hilang 'nafsu' je nak bersama, lebih pada rasa letih dan menyampah..... :(

      Delete
  8. One more thing.

    Kalau uolls ada rasa lenguh-lenguh kat bahu lepas balik kerja, or badan gatal-gatal waktu petang. Cubalah berubat.

    ReplyDelete
  9. Mrs Ark, L bru baca post drpd B&C nyer blog. Bleh x nak tau kt mana rs Ark buat rawatan ni. L nk cuba tapi xtau kt mana nk buat. Sekadar iktiar.

    ReplyDelete
  10. Dear..pls share kat mana? I pun ada masalah yg sama..i feel something wrong kat dalam diri sendiri =(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. FY, baca post Contact Number tu ya.

      Delete
  11. Mrs ARK..boleh tak bg bantuan maklumat macam mana nak jumpa makcik yang awak buat treatment ni?

    ReplyDelete