Thursday, 24 October 2013

Rendang New Chef

I am so lucky today. Asked my husband to cook Rendang Ayam and he agreed. Yeay.

I cuma perlu siapkan bahan aje. Simple. Bawang merah, serai, halia dan kunyit dikisar.

Kemudian masukkan 2-3 sudu cili kisar. Masukkan ayam. Baru nyalakan api.

Biar sampai ayam kering, maksudnya macam masak. Baru masukkan santan.

Hampir kering baru masukkan garam, gula dan kerisik.

Very simple. Kenapa I blog kan?

Nanti senang kalau Chef Husband masak lagi di masa hadapan.

Hihi. Pasti sedap. Insyaallah ;)

Tuesday, 22 October 2013

New Discovery

I found a new great discovery.

My husband can COOK. In fact, he is wayyy better than me. Ever since my episode of fever and one month anniversary of alternative treatment, he resumes the duty of cook.

This year, for Eidul Adha, we did the 'korban'. For every peserta, they will get one part of organ dalaman, one part of ribs (yummeh) and meat. The meat will depend on the total of daging divided by three.

So, my mum helped me to pressure-cooked the ribs. Well she knows her daughter well. Husband pulak dah tak sabar nak makan. And I can't cook. So dia volunteer untuk memasak dengan syarat I teach him.

Simple Sup Tulang aje. Tumbuk bawang dan halia. Ketul Serai. Then tumis kayu manis, buah pelaga 5 biji, bunga lawang 1 kuntum dan bunga cengkih 3 kuntum. Masukkan bawang dan halia. Serai. Tumis sampai naik bau. Masukkan air. Biar mendidih. Then masukkan tulang yang telah direbus. Biarkan mereneh on small fire. Dalam 20-30 minit. Then only masukkan garam. Masukkan tomato 2-3 biji yang dibelah 4. Masukkan celery kalau suka.

But, my husband The Chef, kata tawar lepas masukkan garam. And he asked my opinion in putting Kiub Lembu Knorr. Bila dah masukkan, again rasa. Dia cakap "Barulah sedap". Haha.

I only ate the soup for dinner. Tetapi, dah tinggal 3 ketul aje. Untuk share berdua. Merajuk I.

Drama Queen- "Abang tak ingat kat ayang ke masa lunch tadi?"

Jawapan dia "Lapar lunch tadi. Sedap pulak Sup ni. Tu yang tambah banyak kali tu".

But memang way better than what I cooked. Lepas fever tu, I did cooked Kuah Lodeh for Eid. tapi tak jadi. Cair sikit. Rasa pun out walaupun my family ate it like beria-ria.

Cooked Sup Tulang 2 periuk kenduri untuk lunch di Institut Tahfiz SABA, the place where the korban was held. Okaylah.

This morning, husband goreng ayam. Tapi I lari masuk bilik. Cannot stand the smell of ayam goreng.

Officially, husband  is the CHEF in our house. Breakfast, Lunch and Dinner.

Lepas ni nak ajar dia masak Lemak Kuning Ikan Terubuk Masin. Hihi. Wish me luck.

Saturday, 12 October 2013

One month

One month has passed since I did the alternative treatment.

Alhamdulillah.  Getting better. Dah kurang rasa penat. Dah boleh start buat kerja dapur. Kerja rumah.

Cuma kena tahu limit. Kalau dah penat, jangan overdo. Nanti macam nak pitam.

Satu je belum boleh lagi. Bau tumisan tu tak boleh lagi. Tried this morning masak nasi goreng. Dari awal dah tutup hidung. Half way husband take over. Daku masuk bilik tutup pintu baring atas katil. But he's happy dapat makan homecook food.

I have to lebih banyak buat amalan yang dekatkan diri dengan Allah. Zikir. Solat awal waktu. Bangun malam solat sunat. Bersedekah.

Sebab ada rasa ada rasa macam qorin tu cuba untuk ganggu I lagi. Macam mana I tau? I leka. Kadang solat pun dah nak akhir waktu. Zikir pun tak konsisten.

Semoga Allah mengampunkan dosa dan memudahkan semua urusan kita. Ameen.

Monday, 7 October 2013

Qorin

First time dengar. So buat research. Ini yang paling mudah difahami.

Jin Qorin Si Pendamping Manusia

Siapa itu Qorin?

Qorin adalah jin yang ditugasi untuk mendampingi setiap manusia dengan tugas menggoda dan menyesatkannya. Karena itu, qorin termasuk setan dari kalangan jin.
Syaikh Ibnu Utsaimin ditanya, “Apa itu qorin?” Beliau menjawab, “Qorin adalah setan yang ditugasi untuk menyesatkan manusia dengan izin Allah. Dia bertugas memerintahkan kemungkaran dan mencegah yang ma’ruf.

I heard this from makcik urut tu. She told me yang Qorin dalam badan i ni banyak yang Qorin JAHAT. 
That's why I kena mandi bunga ++. Yang ++ tu adalah air 7 masjid. Air Yaasin. Air wangi. 
Sebelum mandi, makcik minta kami berdua berdoa bersungguh-sungguh. I berdoa sampai menangis. Mohon dengan serendah-rendahnya diri kepada Yang Maha Esa.
Selepas mandi bunga tu, I looked into the mirror and saw my face glowing. Nampak muda hehe.
Makcik kata sebab Qorin Jahat tu, I looked older. Sebab hati tak bersih. Yelah, tengok maksud Qorin itu sendiri. Memerintahkan kemungkaran. Scary dowh.
Mandi bunga ni, selain menaikkan seri, adalah untuk melihat urat mengandung. First time dengar. Kalau urat tu timbul, insya allah ada rezeki.
Banyak kali makcik kata, minta pada Allah. DIA yang MAHA Berkuasa. Makcik ni hanyalah sebagai usaha. Dengan izin Allah. Bukan makcik yang buat kamu mengandung. 
I don't know. Dengan makcik ni sangat selesa. And I really felt yang dia betul-betul ikhlas membantu.
But one thing yang dia beritahu tentang I tapi macam tak percaya je.

She told me yang I ni sangat baik hati. Er...ye ke makcik?

Sunday, 6 October 2013

Motivator

It has been three weeks. Three weeks after we finished the treatment.

I feel better now. No throbbing headache, no more demam panas. Only feeling lethargic. Lesu letih tak bermaya. Boleh dahlah naik office first floor tapi bila tiba atas tu kena stop dulu. Not because of short breath tapi pening sampai nak pitam.

Boleh buat kerja, but not too fast. Buat satu, break and relax kejap. Then sambung balik. It has been that way.

Today, we went to my office. Kena pindah bilik so the admin group dah tolong transfer most of my big things macam computer, files and small racks.

I just had to transfer old files and project files. Mana yang tak muat kena masuk storage. So I brought along my husband. Orang kuat I. Hihi.

Actually,  we do great things if we do it together. So sangatlah mudah penghijrahan tadi. Store yang padat tu pun boleh kami kemaskan sedikit untuk masukkan fail-fail lama.

Tadi pun sebenarnya terasa lelah dan lembik sebab tak kuat. But my husband cakap "Ayang kena lawan yang. Kena kuat". So I did just that.  Rest untuk minum air je and continued the kemas and susun thingy.

Selama I sakit dan in recovery period, my hubby tak pernah sebut apa-apa pun. Apa yang I minta tolong, semua dia buatkan. Buatkan air bila I don't have any selera to eat. Sidaikan baju even though I cakap I nak sidai. Basuh toilets without me asking him. Syukur sangat pada Allah.

So when he asked me to be strong, I just did. Alhamdulillah sangat.

I dah boleh basuh pinggan. Dah larat nak buat air dan hidang foods on the table.

He is my motivator. My mentor. My best friend. My partner in life. My partner in our business.

Thank you Allah!