Sunday, 26 August 2012

6th Hari Raya as a wife

Yippee..this year it's my kampung's turn. Very far from our home. Hehe no lah, only in Petaling Jaya. My friends always ask whether it is kampung jauh or kampung dekat. Jauh meaning Muar, Johor and dekat is here.

Best sebab takyah travel jauh masa puasa. Kena plak kalau sangkut dalam jam. Masak! Tapi kalau raya Muar, tak berapa penat and the food will be authentic raya dishes. Ketupat, rendang, lodeh, kuah kacang. Semuanya buat betul-betul, tak main instant like santan memang parut and perah, kerisik buat sendiri. Then the 'munjung' dishes pulak. For those who don't know, 'munjung' is where all neighbours will exchange theor raya dishes. I give you this something, you give me something. In the end, meja penuh dari hujung ke hujung.

But even though raya in PJ means I penat sikit, tapi memang best sebab:-

a) Solat Aidilfitri.
- Dapat buat and dengar khutbah raya and doa in between khutbah. Kalau kat Muar, kena buat sendiri sebab surau takde area untuk wanita :(

b) Jumpa kawan-kawan.
- Kat Muar takde. Of course la kan...

c) Masak ikut suka.
- Kalau kat Muar, takut sikit nak masak sebab SIL semua pandai masak. So I just tolong-tolong menyibuk kat dapur. Hehe.

d) Tunggu rumah
- Tak berjalan sebab my father is the oldest sibling remaining. Kakak and abang semua dah takde, so my uncle and cousins will singgah beraya. Kalau kat Muar, memang penuh berjalan one house after another. Best jugak tapi paling tak best kalau kena pi toilet.

Anyway, this Raya memang best. Sebabnya I dah terror, tak sentap pun bila orang tanya tentang anak and at the same time bersyukur.

Sebabnya, one cousin pun macam I, 5 years baru pregnant. But his husband asyik salahkan wifey, siap cakap kat mertua yang wifey ni memang mandul. Then always ikut kawan. Muka memang innocent (the wifey cakap), tapi meliar.

Then they were diduga dengan dugaan yang agak berat, that is firstborn tu OKU (macam cerebral palsy). Tak lama pregnant again, but husband dok main sms dengan another party. Pregnant again, husband sibuk dengan computer games. They were blessed with 6 children tapi dugaan macam-macam.

It made me bersyukur dengan keadaan masa ini. Mengharap tapi Allah knows best.

Like what she said, "Bila ada anak, sampai dah tak terkelola". She has to feed her first daughter, then her youngest, a boy, cried for his milk. Kena entertained sister dulu, dengan bujang melalak-lalak eventhough dah bagi milk. Kesian I tengok. Last-last I angkat baby tu bawak ke atas kat kipas. Sampai baby tu tidur, ayah dia buat tak kisah aje. Geram I tengok. Nasib baik girls yang lain ok, tak mengaruk.

Entahlah, but I doa yang bila kami dikurniakan zuriat, kerjasama suami isteri akan berterusan. I can handle, so can he. Except breastfeeding hehe. I want to be the best mommy for our children, insyaallah. Ameen.

Sunday, 5 August 2012

Biskut Raya Derhaka!

I am working in Selangor, so today is a public holiday. Yeay :).

Bestnya duduk rumah after weekend yang penuh. We painted our main entrance door to white. I know the risks sebab akan hitam kat tombol but I don't care. Saw few neighbors painted their door with brown color, cantik tapi tak minat.

Then teman my sis mencari tilam terbest dengan bajet paling ciput. We went to Mattress Factory Outlet @ Seksyen 19 PJ. Check out their website here.  Penat but yang bestnya there's one Chaise Lounge red in color yang sangat best for only RM1,399.00. Tapi sebab rumah-ku-kecil-tak-sesuai-konsep, makanya husband kata lain kali.

Now I am baking cookies. Buttery Chocolate Chip Cookies. Baru siap 1 tray yang hanya boleh muat 9 cookies sahaja. Oven-kecil-sesuai-dengan-konsep-rumah-ku-kecil. Hahaha. But bersyukur sebab kalau gabak sangat, mana mau simpan? Takkan nak letak sebagai centre-piece? Hehehe.

Actually nak habiskan chocolate chips yang dah nak expire. Same goes to butter. But nak buat biskut yang senang, malas nak yang ada banyak bahan dan steps. So google dan terjumpa this recipe from Betty Crocker.

It has been a while since I bake. So tak sure whether the skill is there or has been taken over by alien name LAZYNESS.

Dah 2 tray bakar, first one keseng sikit bawahnya. Ala tergaring sikit aka hangus. 2nd tray pulak macam putih aje.

Ni tengah 3rd tray.

Here's the recipe: Buttery Chocolate Chip Cookies



1 1/2
cups butter or margarine, softened
1 1/4
cups granulated sugar
1 1/4
cups packed brown sugar
1
tablespoon vanilla
2
eggs
4
cups Gold Medal® all-purpose flour
2
teaspoons baking soda
1
teaspoon salt
1
package (24 ounces) semisweet chocolate chips (4 cups)

  • 1Heat oven to 350ºF. Mix butter, sugars, vanilla and eggs in large bowl using spoon. Stir in flour, baking soda and salt. Stir in chocolate chips.
  • 2Drop dough by rounded measuring tablespoonfuls about 2 inches apart onto ungreased cookie sheet.
  • 3Bake 12 to 15 minutes or until light brown. Cool slightly. Remove from cookie sheet to wire rack; cool.

  • P/s:  I adjust sikit the recipe. Instead of 4 cups of chocolate chips, I buat 1 cup white choc chips, 1 cup of almond nibs and 2 cups of choc chips.