Sunday, 29 September 2013

Sesi Ke-3 Perawatan Perubatan Islam

Alhamdulillah.  Sesi ke-3. Final session. 

A bit worried sebab kalau demam tak boleh buat. Demam dah takde, only stamina takde. Everything I have to ask hubby's help. Semangat ada tapi kudrat tiada huhu.

For this session,  perlukan 3 baju lama yang perlu dipakai semasa tidur. I cari baju yang memang nak buang tapi sayang. Hihi.

Then 3 helai kain batik yang baru. Bought it at Mydin. Kain batik 1Malaysia yang berharga RM9.90 sahaja.

And ice. I bought kat kedai runcit. RM0.50 je tapi sebab baldi kecil, sejuk masih terasa.

So start dengan mandi ais campur air campur bunga. Sedap jugaklah walaupun makcik tu kata kena tahan walau sejuk. 

After that urut time. Sedap urutan dia.

Bekalan air penawar.

Tamat. After 3 months kalau belum pregnant, start balik treatment ni. 

Sekarang is the time to berdoa. Dah berusaha now bertawakal kepada Allah.

Semoga usaha I dan rakan-rakan TTC lain dimudahkan Allah dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah. Ameen. 

Wednesday, 25 September 2013

I Love You Guys...er Girls

I really love you readers.

Especially yang tinggalkan komen. But I do apologize sebab kadang-kadang tak reply.

Sebabnya, bila visit this blog,  I am more interested with other blogs update.

Dah visit blog terus switch to FB, Insta and Tweeter.  Tak perasan pun komen.

Kalau guna laptop, I will immediately reply sebab senang nak login and everything.  If using smartphone,  er......

Lupa password :). So boleh baca aje, can't comment.

So sorry ladies. I am really glad you read my postings. Hope you get something from it.

Bila banyak comments ni kan, rupanya buat kan kita bersemangat untuk post entry lagi. Hence inilah dia.

Thanks for reading. Take care.

And comment *wink wink.  Hihi.

Monday, 23 September 2013

Sesi ke-2 Perawatan Perubatan Islam

After a week of high fever and headache, I really couldn't wait to meet makcik urut.

I was hoping she can get rid of my sakit-kepala-yang berdenyut-macam-dicucuk-jarum.

Oh on Friday, I went to our panel clinic to get it checked out. The fever were still a bit high. Maybe that's why I am suffering a bad case of headache.

My blood pressure was high-140/100. Doctor said whether the headache is the result of the high BP or the headache made my blood go upstairs.  Anyhooo, got mc. Balik. Tidur. Painkillers every 6 hours.

Saturday came. She came. This time it is only URUT. Sedapnya badan yang yang tengah tak sedap ni diurut. Lama betul dia urut di kepala. Alhamdulillah.  Sakit kepala starts to subside. Dapat air penawar with a reminder. Jangan putus minum air penawar. Solat. Zikir. 

Sunday I was better. Cuma asyik nak tidur aje. Makan very minimal aje. Selera kurang. Nasi only for dinner. 5 suap lebih kurang. Hubby beli ikut selera I. Biasanya sup la. 

Pick my sister at KLIA. Visit my parents. My mom comment yang I dah loose weight.  5kgs ma. Hilang sebab demam. Alhamdulillah. 

Today I was EL. Again. Sebab tak larat. Nak tidur je. Huhu. Malam tadi pick-up air penawar lagi. She gave me 7 bottles.  Hihi.

Depending on my health, the treatment will suit it. If I am well, she will proceed with the last procedure.  If not, urut je kot. I don't know. 

Redha. Insyaallah. Ameen. 

Thursday, 19 September 2013

Perawatan Perubatan Islam

I don't know where to start the story. Sebab I pun tak tau mana pangkalnya. But I will try to jot it down as a memorable experience for us.

Since early last week whenever I am seated at my desk at office, I will make sure I played the AYAT MANZIL DAN SHIFA' CD. Atleast once per day.

And I would continue with Qasidah Burdah & Mawlid by Habib Assegaf. I really love his voice. Superb. That 'song' will be played at least twice a day.

Qasidah Burdah is an ode of praise to our beloved Prophet Muhammad SAW. It is a prayer to Allah to solve problems by praising kekasih-Nya. Bila kita dengar, memang ada banyak doa dalam tu.

Habib shared yang di Indonesia, pernah tanaman petani dilanda sejenis penyakit yang disebabkan oleh belalang. Maka mereka pun bersyair dengan Qasidah Burdah ini disekeliling tanaman mereka dan belum habis pun ayat-ayat Burdah dibacakan, belalang semua telah terbang dan tanaman petani terselamat.

So, last week pun happened yang mana my mom 'forced' me to call a makcik urut that had helped her friend's daughter-in-law. Mula-mula memang malas betul nak call. Sebab takde bajet ;). Dan sort of malas. She really forced me! So I pun just called her and made an appointment on Saturday 14 September 2013.

We kept communicating through sms and I was really reluctant for the appointment. Even on the day itself, dalam hati siap cakap "Kalau tak jadi pun takpe lah". The meeting was set at 10.00am but she was late and dragged it to nearly 12.00 noon. Dengan sesat lagi sampai kena pick-up.

Masuk je rumah terus masuk bilik untuk start. Makcik terangkan prosedur. Dia kata kena kuatkan semangat sebab bila kita sedang menuju ke arah kebaikan, syaitan akan bisikkan pada kita kata-kata seperti "tak payahlah", "membazir je", "boleh percaya ke?". Sebab biasanya bila kita start new treatment, kita banyak berserah diri pada Allah. Sebab kita tahu hanya DIA yang Maha Pemberi. So syaitan ni akan keep on kacau kita. Now I understand. Dulu, bila start treatment, kadang halfway je I dah stop. Sebab macam takde hasil. Betapa berdosanya I sebab mengikut nafsu sendiri.

Bila kita start mula malas dalam treatment, or starting to giving up, kita kena ingat, itu adalah NAFSU. Iaitu bisikan syaitan. So kita kena LAWAN NAFSU tu.

She told me the treatment will be in 3 stages. Minggu pertama ini kena mandi bunga. Hehe. Supaya senang nampak urat mengandung. Never knew it exist. Then urut. This time hubby pun disarankan mandi bunga juga. Untuk relaks badan. Sebab both of us ni badan penat sangat. So dengan mandi bunga ini, insyaallah dapat menenangkan kami berdua.

Lepas mandi memang relaks. Seri muka. Tenang.

Then urut. Simple urut je. Points yang berkaitan sahaja. She showed hubby the urat mengandung. And apa entah. Sebab I tutup mata.

So ada 2 lagi sesi. Urut je kot. But no mandi bunga.

Tapi......

Kesan dia fuh....Healing crisis antaranya:

1. Demam panas.
- Pakai Super Cool Fever tu 2 jam je dah kering
- Air memang kena minum. Terasa dry betul badan
- Tapi berselubung dengan comforter 'panas'.

2. Sakit kepala
- Twinges. Berdenyut bila something terkena kepala. Contoh telekung. Tangan hubby. Bergerak sikit pun berdenyut

3. Mata perit
- Sebab demam panas.

4. Sakit badan
- The whole body.

Sebabnya badan ini sudah penat sangat. Huhu.

What I did masa crisis ni?

1. Minum loads  of water. Sirap. Milo. As long as you drink.
2. Sabar. Sangat perlu. 
3. Berzikir. Bila nak sebut "aaadxx", terus tukar kepada Allah.
4. Tidur.
5. Dengar Qasidah Burdah selalu. Like 24 hours.
6. Bersyukur. Setelah banyak nikmat Allah beri, bila DIA tarik satu nikmat, takkan kita nak merungut tak puas hati kan?

Dosa-dosa I ni banyak. Hubby pun. So Allah gave us this situation dan kami berdoa agar dosa-dosa kami diampunkan Allah. Ameen.

Hubby memang my ultimate supporter. Dia yang buat semua. Alhamdulillah. 

So friends, JANGAN PUTUS ASA. Kita kena cari penyelesaian kepada situasi TTC kita ini BUT dengan memohon petunjuk dari Allah. Hanya DIA yang Maha Mengetahui. Kita ini hamba-Nya yang tidak ada apa-apa upaya pun. Nak kelip mata, kalau Allah tak izinkan, memang tak boleh kelip.

This situation really 'mengajar' us especially me. I dulu sombong dengan Allah. Huhu. Alhamdulillah Allah beri kesempatan untuk bertaubat.

Take care.

Wednesday, 4 September 2013

Everything happened for a reason

A King had a male servant who, in all circumstances always said to him; My king, do not be discouraged because everything Allah does is perfect, no mistakes.

One day, they went hunting and a wild animal attacked the king, the servant managed to kill the animal but couldn't prevent his majesty from losing a finger. 

Furious and without showing gratitude, the King said; if Allah was good, I would not have been attacked and lost one finger. 

The servant replied;  Despite all these things, I can only tell you that Allah is good and everything He does is perfect, He is never and will never be wrong. 

Outraged by the response, the king ordered the arrest of his servant.

Later, he left for another hunt and was captured by savages who use human beings for sacrifice. 

In the altar, the savages found out that the king didn't have one finger in place, he was released because he was considered not "complete" to be offered to the Gods.

On his return to the palace, he authorized the release of his servant and said; My friend, Allah was really good to me. 

I was almost killed but for lack of a single finger I was let go. But I have a question; If Allah is so good, why did He allow me to put you in jail?

He replied; My king, if I had gone with you, I would have been sacrificed because I have no missing finger.

Everything Allah does is perfect, He is never wrong. 

Often we complain about life, and the negative things that happen to us forgetting that nothing is random, and that everything has a purpose. 

Allah knows why he chose you to receive this message today, please bless someone with it by sharing it.

Everything happens for a reason, things do happen for our own Good. 

Allah is Great..