Thursday, 19 September 2013

Perawatan Perubatan Islam

I don't know where to start the story. Sebab I pun tak tau mana pangkalnya. But I will try to jot it down as a memorable experience for us.

Since early last week whenever I am seated at my desk at office, I will make sure I played the AYAT MANZIL DAN SHIFA' CD. Atleast once per day.

And I would continue with Qasidah Burdah & Mawlid by Habib Assegaf. I really love his voice. Superb. That 'song' will be played at least twice a day.

Qasidah Burdah is an ode of praise to our beloved Prophet Muhammad SAW. It is a prayer to Allah to solve problems by praising kekasih-Nya. Bila kita dengar, memang ada banyak doa dalam tu.

Habib shared yang di Indonesia, pernah tanaman petani dilanda sejenis penyakit yang disebabkan oleh belalang. Maka mereka pun bersyair dengan Qasidah Burdah ini disekeliling tanaman mereka dan belum habis pun ayat-ayat Burdah dibacakan, belalang semua telah terbang dan tanaman petani terselamat.

So, last week pun happened yang mana my mom 'forced' me to call a makcik urut that had helped her friend's daughter-in-law. Mula-mula memang malas betul nak call. Sebab takde bajet ;). Dan sort of malas. She really forced me! So I pun just called her and made an appointment on Saturday 14 September 2013.

We kept communicating through sms and I was really reluctant for the appointment. Even on the day itself, dalam hati siap cakap "Kalau tak jadi pun takpe lah". The meeting was set at 10.00am but she was late and dragged it to nearly 12.00 noon. Dengan sesat lagi sampai kena pick-up.

Masuk je rumah terus masuk bilik untuk start. Makcik terangkan prosedur. Dia kata kena kuatkan semangat sebab bila kita sedang menuju ke arah kebaikan, syaitan akan bisikkan pada kita kata-kata seperti "tak payahlah", "membazir je", "boleh percaya ke?". Sebab biasanya bila kita start new treatment, kita banyak berserah diri pada Allah. Sebab kita tahu hanya DIA yang Maha Pemberi. So syaitan ni akan keep on kacau kita. Now I understand. Dulu, bila start treatment, kadang halfway je I dah stop. Sebab macam takde hasil. Betapa berdosanya I sebab mengikut nafsu sendiri.

Bila kita start mula malas dalam treatment, or starting to giving up, kita kena ingat, itu adalah NAFSU. Iaitu bisikan syaitan. So kita kena LAWAN NAFSU tu.

She told me the treatment will be in 3 stages. Minggu pertama ini kena mandi bunga. Hehe. Supaya senang nampak urat mengandung. Never knew it exist. Then urut. This time hubby pun disarankan mandi bunga juga. Untuk relaks badan. Sebab both of us ni badan penat sangat. So dengan mandi bunga ini, insyaallah dapat menenangkan kami berdua.

Lepas mandi memang relaks. Seri muka. Tenang.

Then urut. Simple urut je. Points yang berkaitan sahaja. She showed hubby the urat mengandung. And apa entah. Sebab I tutup mata.

So ada 2 lagi sesi. Urut je kot. But no mandi bunga.

Tapi......

Kesan dia fuh....Healing crisis antaranya:

1. Demam panas.
- Pakai Super Cool Fever tu 2 jam je dah kering
- Air memang kena minum. Terasa dry betul badan
- Tapi berselubung dengan comforter 'panas'.

2. Sakit kepala
- Twinges. Berdenyut bila something terkena kepala. Contoh telekung. Tangan hubby. Bergerak sikit pun berdenyut

3. Mata perit
- Sebab demam panas.

4. Sakit badan
- The whole body.

Sebabnya badan ini sudah penat sangat. Huhu.

What I did masa crisis ni?

1. Minum loads  of water. Sirap. Milo. As long as you drink.
2. Sabar. Sangat perlu. 
3. Berzikir. Bila nak sebut "aaadxx", terus tukar kepada Allah.
4. Tidur.
5. Dengar Qasidah Burdah selalu. Like 24 hours.
6. Bersyukur. Setelah banyak nikmat Allah beri, bila DIA tarik satu nikmat, takkan kita nak merungut tak puas hati kan?

Dosa-dosa I ni banyak. Hubby pun. So Allah gave us this situation dan kami berdoa agar dosa-dosa kami diampunkan Allah. Ameen.

Hubby memang my ultimate supporter. Dia yang buat semua. Alhamdulillah. 

So friends, JANGAN PUTUS ASA. Kita kena cari penyelesaian kepada situasi TTC kita ini BUT dengan memohon petunjuk dari Allah. Hanya DIA yang Maha Mengetahui. Kita ini hamba-Nya yang tidak ada apa-apa upaya pun. Nak kelip mata, kalau Allah tak izinkan, memang tak boleh kelip.

This situation really 'mengajar' us especially me. I dulu sombong dengan Allah. Huhu. Alhamdulillah Allah beri kesempatan untuk bertaubat.

Take care.

5 comments:

  1. inshaallah. semoga berhasil dear :)

    ReplyDelete
  2. Mrs ARK, one of hikmah ttc ni, i semakin banyak belajar mengenali dan mendekati Allah. I dulu pun sombong dgn Allah... Jarang doa sbb rasa putus asa. Alhamdulillah Allah bagi kesempatan utk i taubat. Ruginya masa i dulu sbb x buat ni awal2... Smg kita semua istiqamah...dan smg Allah mudahkan usaha kita semua...amin....

    ReplyDelete
  3. Saya baca entry ingatkan you pergi pusat rawatan al hidayah ke or tempat yg seangkatan.. hehe Satu je saya tak pernah cuba adalah berurut sebab ada seorang ustaz pesan jangan pergi mengurut. Bahaya katanya nak2 org yg x pernah bersalin.. Tp byk jg yg pergi mengurut dgn izin Allah sangkut.. Nnti share la experience you mengurut second time plak..

    ReplyDelete
  4. Insyaallah...kita usaha selagi termampu...

    ReplyDelete