Sunday, 26 August 2012

6th Hari Raya as a wife

Yippee..this year it's my kampung's turn. Very far from our home. Hehe no lah, only in Petaling Jaya. My friends always ask whether it is kampung jauh or kampung dekat. Jauh meaning Muar, Johor and dekat is here.

Best sebab takyah travel jauh masa puasa. Kena plak kalau sangkut dalam jam. Masak! Tapi kalau raya Muar, tak berapa penat and the food will be authentic raya dishes. Ketupat, rendang, lodeh, kuah kacang. Semuanya buat betul-betul, tak main instant like santan memang parut and perah, kerisik buat sendiri. Then the 'munjung' dishes pulak. For those who don't know, 'munjung' is where all neighbours will exchange theor raya dishes. I give you this something, you give me something. In the end, meja penuh dari hujung ke hujung.

But even though raya in PJ means I penat sikit, tapi memang best sebab:-

a) Solat Aidilfitri.
- Dapat buat and dengar khutbah raya and doa in between khutbah. Kalau kat Muar, kena buat sendiri sebab surau takde area untuk wanita :(

b) Jumpa kawan-kawan.
- Kat Muar takde. Of course la kan...

c) Masak ikut suka.
- Kalau kat Muar, takut sikit nak masak sebab SIL semua pandai masak. So I just tolong-tolong menyibuk kat dapur. Hehe.

d) Tunggu rumah
- Tak berjalan sebab my father is the oldest sibling remaining. Kakak and abang semua dah takde, so my uncle and cousins will singgah beraya. Kalau kat Muar, memang penuh berjalan one house after another. Best jugak tapi paling tak best kalau kena pi toilet.

Anyway, this Raya memang best. Sebabnya I dah terror, tak sentap pun bila orang tanya tentang anak and at the same time bersyukur.

Sebabnya, one cousin pun macam I, 5 years baru pregnant. But his husband asyik salahkan wifey, siap cakap kat mertua yang wifey ni memang mandul. Then always ikut kawan. Muka memang innocent (the wifey cakap), tapi meliar.

Then they were diduga dengan dugaan yang agak berat, that is firstborn tu OKU (macam cerebral palsy). Tak lama pregnant again, but husband dok main sms dengan another party. Pregnant again, husband sibuk dengan computer games. They were blessed with 6 children tapi dugaan macam-macam.

It made me bersyukur dengan keadaan masa ini. Mengharap tapi Allah knows best.

Like what she said, "Bila ada anak, sampai dah tak terkelola". She has to feed her first daughter, then her youngest, a boy, cried for his milk. Kena entertained sister dulu, dengan bujang melalak-lalak eventhough dah bagi milk. Kesian I tengok. Last-last I angkat baby tu bawak ke atas kat kipas. Sampai baby tu tidur, ayah dia buat tak kisah aje. Geram I tengok. Nasib baik girls yang lain ok, tak mengaruk.

Entahlah, but I doa yang bila kami dikurniakan zuriat, kerjasama suami isteri akan berterusan. I can handle, so can he. Except breastfeeding hehe. I want to be the best mommy for our children, insyaallah. Ameen.

3 comments:

  1. Mrs ARK, mmg Allah knows what is the best for us kan? Smg kitansemua bakal jadi the best mothers! Amin :-)

    ReplyDelete
  2. sweet tooth,

    Yup, HE knows. Cuma kita kena berfikir apa hikmahnya setiap perkara itu. Macam TTCians ni, hikmahnya Ilmu dan Syukur. Cari ilmu dan always bersyukur.

    Ameen.

    Take care.

    ReplyDelete
  3. Salam. I know this is a typical question for TTCians. But..may i know if you are taking any supplements for fertility?

    P/s: Well, you know where is this question leading to :-)

    ReplyDelete