Thursday, 26 April 2012

Mandi Hujan

Recently, I met with a great lady. At 8 months pregnant, with high risk pregnancy, it didn't stop her to go to a 'majlis elmu' by our devoted mentor.

When I told her I haven't been blessed with children, she smiled and told me not to give up. Ever. Just keep on trying and keep on praying and again, never give up.

Then she told me satu petua, she heard it from her Tuan Guru. At first I laughed. But then, she recited an aayah and it made me think. Then decided, what the heck. I've tried petua mengarut, then apa salahnya buat ni?

And for record, her Tuan Guru is The Honourable Dato' Harun Din.

She told me to mandi hujan sampai basah. Kelakar, kan? But it will help fertilised your body, based from this aayah.



Surah AlHajj. Ayat 063




Tidakkah engkau melihat bahawa Allah telah menurunkan hujan dari langit, lalu menjadilah bumi ini hijau subur (dengan sebabnya)? Sesungguhnya Allah Maha Halus serta lemah-lembut (urusan tadbirNya), lagi Maha Mendalam pengetahuanNya (akan hal-ehwal sekalian makhlukNya).


Surah AnNahl. Ayat 065.


Dan Allah menurunkan hujan dari langit, lalu Dia menghidupkan dengan air hujan itu akan bumi sesudah matinya; sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat satu tanda (yang membuktikan kebijaksanaan Allah) bagi kaum yang mendengar (peringatan ini dan memahaminya).

And we did it. Kebetulan that week memang hujan waktu petang. And we arrived at the same time. So just like lepak in the rain. Hehe. Memang syok oooo, macam kids dulu-dulu. Cuma mak je tak jerit suruh masuk rumah.

It was fun. And when we smile, serotonin akan keluar, made us happy. Seronok. And bahan kimia pun dikeluarkan ;P.

So friends, just try it la kan? Simple method but fun and exhilarating.

6 comments:

  1. Macam best je.. dah lama tak mandi hujan.. Hopefully, this weekend akan hujan...Leh la K & hubby try petua mandi hujan sampai basah ni..

    ReplyDelete
  2. Puan K,

    Memang best. Tak sangka yg hujan pun adalah one of the way of TTC, kan?

    ReplyDelete
  3. K tak mandi hujan lagi, hujan kt sini takberapa lebat.. renyai2 je.. tak best lak nak mandi..huhu...hmmm... k ada terbaca dalam satu buku rawatan lama menggunakan ayat al-Quran... ada juga untuk yang cuba nak dapat kan anak.. kena tulis satu ayat al-Quran atas satu piring guna paku... then tadah air hujan guna piring tadi, air ujan tu diminum...wallahu'alamm...

    ReplyDelete
  4. Hi you,
    lately, i always baca blog u...best...
    tak sangka, betul jugak petua n, nk try la..keep on sharing ya...
    insya allah, tak lama lagi rezeki kita kan... :)

    Fazlina

    ReplyDelete
  5. tersenyum sendiri bila baca..seronok gila kot kalau dapat mandi ujan

    ReplyDelete
  6. Salam.. Terjumpa blog awak while surfing.. Saya dah nak masuk 3 tahun kahwin tak ada rezeki baby lg.. Pernah mandi hujan sebab stress, tak tahu pula ada petua ni. Nak kena ajak cik abe buat lagi ni.. Jangan putus asa ya..

    ReplyDelete