Tuesday, 20 August 2013

Aidilfitri 2013 dan TTC

Tahun ke-enam kami meyambut bersama.

Seperti entry sebelum ini, kami praktikkan bersama. Yang paling best, soalan tajam tu semakin berkurangan la. Sebab saya tak fikirkan apa-apa tentang zuriat tu.

Kami niatkan Aidilfitri kali ini adalah masa untuk silaturrahim. Maka sepanjang beraya di Muar, memang padat jadual kami.

Sepatutnya kami bertolak ke Muar pada Selasa malam selepas berbuka, namun hubby yang keletihan menunda waktu balik kepada hari Rabu. Eloklah pun, sebabnya tak habis packing dan belum siap menggosok baju lagi ;)

Perjalanan dimulakan jam 9.30am. Keluar rumah jam 8.30am tapi isi minyak. Kemudian check angin tayar. Suami bisnesman aka mekanik, mesti akan buat routine check sebelum perjalanan. Masukkan cash yang diterima semalamnya sebab nak tinggalkan rumah, taknak simpan cash banyak. Duit bisnes. Salah satu sebab hubby bekerja keras minggu akhir Ramadhan adalah kerana memberi peluang staff bercuti awal. Sambil tu kereta customer kena siapkan sebab semua nak balik raya. Itupun announce yang Rahim Auto telah mula bercuti dari hari Ahad lagi. Hehe. Kalau beraya di PJ, takpelah hubby kerja Rabu. Ini raya Muar, takkan nak balik malam raya kan..

Alhamdulillah, tak banyak kereta. Smooth journey. Siap singgah basuh kereta lagi di Sg Abong. Tu pun 1 jam menunggu, tapi bagus sebab sempat buat business discussion dengan hubby. Peliknya kami, susah sikit berbincang di rumah. Tapi kalau keluar, macam-macam idea kami dapat ;).

Tiba jam 1.30pm, terus jenguk dapur. Nampak mak tengah buat lepat pulut. Tak pernah tengok, makan dan buat. So cuba buat. Senang sikit sebab berdua. Saya lipatkan, hubby ikat. Hehehe. Tapi jadinya kecil sebab daun kelapa kecil. Bangga tu dapat buat. Siap lepat, isikan beras dalam ketupat. By that time, chef utama dah tiba rumah. So kami naik bilik dan tidur ahaks.

Bangun tengok juadah berbuka dah siap, dan chef kedua pun dah tiba. Lagi relaks la menantu ini.

Pagi raya bangun dan kejut hubby dan bersiap. Breakfast dengan minum air je katanya. Makan selepas solat raya. Tapi bila balik, kelam kabut nak makan sebab ipar duai nak beraya ke rumah Nyayi. Tapi terlupa yang orang Jawa akan hidangkan juadah raya pada tetamu. Rumah pertama jamah lepat pulut yang Nyayi buat. Rumah kedua makan soto. Sedapnya. Rumah ketiga, minum air je. Balik abang kakak yang sulung datang menziarah. Depa balik, kami pun tidur. Hehe

Petang raya pertama sempat ke Giant Muar. Hajat suami belikan vacuum cleaner untuk mak. Yang bestnya, warna vacuum tu sedondon dengan baju raya kami ;).

Malam beraya ke rumah Abang Long Kak Long.

Second day, relaks sebab suami mau ke solat Jumaat. Petang dan malam baru beraya. Rumah Cik Man, Wak Bajeng. Malam ke Rumah Nyayi Ami dan Nyayi Nab. Kali terakhir jumpa Nyayi Nab kerana Hari Selasa (Raya ke-6) Nyayi Nab meninggal dunia.

Third day memang khusus ke Batu Pahat. Wakil mak ayah ziarah yang lebih tua. So ke rumah Cik Molly sepupu mak, rumah Farlin di Kg Istana dan ke Simpang Lima rumah Tok Uda dan Mak tok. Singgah rumah Pak Long Ali sepupu mak tapi rumahnya kosong. Malam tak beraya.

Fourth day hari yang ditunggu. Ke Melaka ziarah mentor kami. Dari Melaka kami ke Parit Raja, rumah kakak ipar sebab mereka belikan kami burung puyuh. Tapi bila balik KL, tinggal dalam freezer ;(

Raya ke lima dah balik KL. Sempat belikan durian, rambutan dan mee bandung untuk famili. Saje kasi meriah sebab dah tinggal kami dengan kembar hubby sahaja di rumah.

Memang kali ini banyak berjalan. Puas rasa hati.

Selamat Hari Raya. Semoga Allah mengampunkan semua dosa kita dan mengurniakan zuriat buat semua TTC. Ameen.

2 comments:

  1. I x habis beraya umah pak cik mak cik lg....weekend ni sambung lagi... Bila dah besar2 gini baru la ada kesedaran nk beraya utk eratkn silaturrahim. Dulu zaman blajar2 dulu kemain liat kalo parent suruh ikut beraya.... Huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. Sweet tooth,

    Belah husband di Muar dah selesai. Tu yang pulun masa balik tu.

    Belah saya semua di KL. Dua rumah selesai, dua lagi this weekend.

    Bosan dulu beraya. Orang tua menyembang, kita dok nganga. Sekarang dah ada gadget ;)

    ReplyDelete