Tuesday, 23 July 2013

Ramadhan Kareem

Alhamdulillah, 14 days has passed. Cepat betul masa berlalu kali ini.

Masa awal bertekad nak masak sendiri. Hanya beli kuih-muih untuk berbuka kerana kami berbuka secara ringan sahaja.

Pilihan menu adalah roti john, murtabak, roti jala dan kuih-muih. Nasi berlauk memang pilihan utama untuk sahur.

Tapi bila berbual dengan ayahanda, beliau berkata Bulan Ramadhan adalah bulan sedekah. So share your wealth dengan peniaga Bazaar. Okay....kami cuba.

Tapi bila ke Bazaar, pilihan kami lebih tertumpu kepada penjual yang biasa, yang memang menjual di luar Ramadhan. Nasi Ambeng, Soto Jawa, Bakso, Mee Rebus, Roti John, Murtabak, Roti Jala dan kuih-muih. Yang lain belum berani. Lagipun selera lebih kepada menu di atas ;)

Kebetulan, hari Ahad lepas, ketiga-tiga gerai tidak berniaga dan oleh kerana telah berjanji dengan bonda untuk membelikan juadah berbuka, maka kami memberanikan diri untuk membeli juadah di gerai yang lain. Alhamdulillah, semuanya sedap. Mee hoon sup dengan sup yang sedap, Nasi Hujan Panas yang ayam merahnya pedas, Roti Jala dengan kuah kari ayam. Cuma Roti John sahaja yang kurang kena di tekak. Rasanya sos yang digunakan tu tak kena dengan selera.

Nampak macam banyak kan? But we only buy what we can eat. Selepas dua insiden kuih terpaksa dibuang (2-3 ketul), maka kami pilih untuk membeli 5 biji kuih sahaja berharga RM2.00. Sebelum ni tamak, beli sampai empat ringgit ;).

Lauk sahur mesti lauk home made. First week sahaja yang berkuah. Masak Gulai Ayam, Kari Ayam Kentang. Ayam Sambal. Second week Ayam Goreng dengan sayur dan Telur Dadar. Hehe. Masak jam 4.30am terus makan panas-panas.

Tarawikh kali ini saya buat di rumah dan hubby di Surau/Masjid. Bila di Shah Alam, di surau rumah kami, Bila berbuka di Petaling Jaya, Masjidlah pilihannya. Seronok cuma sejuk sebab penuh dengan air-cond.

Alhamdulillah. Semoga Ramadhan kali ini, Allah memakbulkan impian kami untuk memperolehi zuriat yang soleh dan solehah. Ameen.

4 comments:

  1. InsyaAllah.......semoga ada rezeki untuk Mrs ARK...

    ReplyDelete
  2. Ameen..mudah2an Allah memakbulkan doa Mrs Ark dan bagi kita2 semua yg sedang TTC ni, insyaAllah..

    ReplyDelete